Souhrn činnosti Spolku Za rozvoj Konské v roce 2023

News

Rok 2023 je za námi a u příležitosti výroční Členské schůze našeho spolku Za rozvoj Konské je potřeba se ohlédnout zpět a pokusit se uplynulý rok bilancovat. Pokusím se o to v několik blocích:

1) Shrnutí uspořádaných akcí a iniciativ

Jak je v posledních letech dobrým zvykem, a nejinak je tomu i letos, vždy začínáme rok tradičním Třikrálovým večerem. Ten loňský se uskutečnil v sobotu 7. ledna. Členská schůze, která zároveň u této příležitosti zasedá má kompetence pro úpravu stanov, změnu složení výboru a všech podstatných ustanovení týkající se fungování spolku. členská schůze byla v roce 2023 nevolební, výbor pokračoval ve stejném složení jako předchozí rok. Po nutné oficiální části spojené s prezentací souhrnu činnosti spolku, tvorbou plánu činnosti na rok 2023 a všemi oficialitami proběhla tradiční soutěž o nejlepší jednohubky a následující volná zábava v příjemné sousedské atmosféře.

Ještě v lednu se uskutečnil zimní turistický výšlap. Zprvu ambiciózní plán zdolat nejvyšší vrchol Beskyd, Babí horu na polsko-slovenském pohraničí jsme museli z důvodu vyhlášení třetího lavinového stupně a drsných podmínek přehodnotit. Jako náhradní plán jsme zvolili kopec o něco bližší a nižší, konkrétně Velkou Raču. Na schronisko PTTK na Wielkiej Raczy jsme dorazili po výšlapu z Oščadnice přes skiareál. Po drobném občerstvení na chatě jsme se rozhodli pro návrat okružní cestou přes Kykulu a Maguru. 17 kilometrů v krásné zimní kulise vydalo náročností za 30 kilometrů v létě a vyžadovalo dodatečné shrnutí které proběhlo v restauraci u Taufra v Mostech u Jablunkova po zpáteční cestě pěkně v teplíčku. Zúčastnilo 6 odvážlivců a ti určitě potvrdí, že to stálo za to.

Zásadním dnem loňského roku byl 23. únor. Toho dne jsme začali s rekonstrukcí naší klubovny, která trvala až do začátku června. Na členské schůzi jsme si vloni dali cíl roky odkládanou akci uskutečnit, a rozhlédneme-li se kolem sebe, nelze si nevšimnout, že jsme záměr realizovali. Rekonstrukce klubovny byla složitou akcí jak finančně, tak technicky. Najít způsob, jak dosáhnout svého cíle – především estetického a funkčního, a zároveň se všemi činnostmi vejít do definice „běžné údržby“, kterou jedině můžeme provádět dle smlouvy o nájmu prostor bez projektové dokumentace, vyžadovalo v určitých případech velkou představivost a improvizaci. O náročnosti finanční nemluvě. V každém případě by se nic z toho nepovedlo, kdyby spousta lidí, a což je pozitivní nejen členů našeho spolku, neobětovala svůj volný čas, um, schopnosti a zcela jistě i nějaké finanční prostředky, pro realizaci této iniciativy. Když jsem se snažil dobrat zhruba nějakým reálným číslům, víc jak 25 lidí zde obětovalo přes 450 hodin svého volného času. A to je číslo, které si zaslouží velký obdiv a dík. Z hlavních činností, které byly provedeny je to výměna svítidel, zásuvek a vypínačů, oprava upevnění kabelových vedení, s tím související oprava stěn a výmalba, oprava obložení a jeho revitalizace, výroba nových skříní a polic, instalace audio systému a zprovoznění multimediálního koutku, nátěr těles topení a trubek a v neposlední řadě několik průběžných úklidů a stěhování tam a zpět všeho vybavení a dekorací hlavního sálu a předsíně.

Zprvu jsem si říkal, že nebudu jmenovat, abych na někoho nezapomněl, ale bylo by chybou nezmínit alespoň 3 hlavní vedoucí dílčích podčinností.  Velký dík tedy patří Romanu Cmielovi, za koordinaci spolupracovníků, nákupy a z největší části i vlastnoruční práci a péči o odbornost na elektro části, Mirkovi Kullovi za tytéž funkce kolem obkladů, skříní a polic a panu Lukáši Fujakovi za sádrování a výmalbu. Zároveň prosím, abyste pánové jménem Spolku poděkovali všem, kteří Vám s čímkoli pomáhali při realizaci opravy klubovny. Jsem přesvědčen, že výsledek stojí za to, a podařilo se nám z klubovny udělat místo, kde se budeme důstojně a rádi setkávat při nejrůznějších příležitostech a iniciativách, nejen těch, pořádaných našim Spolkem, ale i všemi dalšími organizacemi působícími v naší městské části.

V době probíhající rekonstrukce klubovny se uskutečnila první větší sportovní akce, a to konkrétně tradiční turnaj ve stolním tenise 4. března. Turnaje se zúčastnilo 28 jednotlivců a 11 dvojic. Turnaj se prezentoval nadprůměrně vysokou herní kvalitou zúčastněných hráčů a v duchu fair play a příjemné atmosféře umožnil soutěžní zápolení i rekreační hru pro radost z pohybu. Akci nelze hodnotit jinak než kladně, zvláště když i finanční bilance byla pozitivní.

Cílem letošního poznávacího výletu byla Karviná. 20.květana se uskutečnil výlet, jež dostal název „Po stopách Larischů“, v rámci kterého jsme navštívili Fryštátský zámek, historické centrum, přiléhavý park Boženy Němcové s oborou a loděnicí, kde jsme využili možnosti plavby na místním jezeře. Pohodový výlet pod karvinským sluncem, byť za nižší účasti, která byla pravděpodobně způsobena nežádoucí, avšak mylnou předpovědí počasí, se, jak je zvykem, vydařil.

Červen má v našem kalendáři rovněž jasný program. Tím je wajeczyna. Letos proběhla 10 června za solidní účasti nejen členů našeho spolku, obyvatel všech zákoutí naší městské části, ale dokonce i nemalému počtu bývalých sousedů, kteří už v Konské ani na Osůvkách nebydlí, ale rádi se se svými bývalými sousedy schází nejen na akcích našeho spolku. Krásné počasí začátku léta přilákalo účastníky všech věkových kategorií, tradiční pochoutka připravená v kotlíku na ohni pak dokreslila milou sousedskou atmosféru.

Počasí naopak nepřálo termínům našich turistických výšlapů. Plán zdolat Babí horu jsme ze zimy přesunuli na léto, a už po lednovém výšlapu na Raču jsme se domluvili na termínu – sobota 1. července. Z důvodu nejisté předpovědi počasí, jsme se v pátek před výletem rozhodli výlet posunout na neděli 2. července, kdy už předpověď vypadala rozumněji. Podepsalo se to však na počtu účastníků. Výletu se zúčastnili tři odvážní a jeden pes. V solidním tempu jsme oběhli malou i velkou Babí horu, abychom stihli i pozdní oběd po zpáteční cestě v Karczmie ochodzita. I z této akce najdete fotky v galerii na našem webu.

Srpen je poslední léta v naší městské části spojen s Dožínkovou slavností. Náš spolek ani v roce 2023 nebyl osloven s nabídkou spolupořádání a proto jsme se mohli této akce zúčastnit jako hosté, což je také pozitivní. Od začátku července až do začátku října 2023 probíhala oprava střechy na budově školy, z důvodu které byl téměř znemožněn přístup do klubovny a nebylo absolutně možné pořádat jakoukoli akci v klubovně ani ve venkovním prostranství před klubovnou. Velkou komplikací se ukázala být oprava střechy i z pohledu uspořádání naší tradiční podzimní sportovní akce – 16. ročníku turnaje v malé kopané. Ten nakonec v bojových podmínkách i za nepřízně počasí proběhl ryze outdoorově, tradici se však povedlo dodržet. Více už tento legendární ročník nemusím rozebírat, protože podrobné zhodnocení a vysvětlení je možné najít v obsáhlém reportu na našem webu. Pořadatelské komplikace však zanechaly určitou pachuť a demotivaci na několik dalších týdnů.

Když pak v říjnu otřásl naší městskou částí náhlý a nečekaný odchod člena našeho spolku, předsedy SRPŠ při ZŠ a MŠ Osůvky, člena Českého Červeného Kříže Osůvky a zakladatele a dlouholetého kapitána fotbalového týmu ČČK Osůvky United, dobrého kamaráda, souseda a přítele pana Radka Ciencialy, jakoby se u nás na chvíli zastavil čas.

Prosím nyní, abychom nyní chvilkou ticha uctili památku všech, kteří nás v roce 2023 navždy opustili.

Než jsme se stihli ze všeho otřepat, blížil se konec roku před námi výzva spojená s uspořádáním Rozsvícení vánočního stromečku, který náš spolek od začátku spolupořádá právě s místním SRPŠ. Vše se nakonec ale povedlo připravit a v pátek 15. prosince jsme se mohli u naší klubovny sejít a shlédnout vystoupení dětí naší školy a školky, ozdobit stromeček, rozdat dětem dárečky, zahřát se punčem a svařáčkem a později večer zaholofit s goralskou kapelou Czerchla (která na poslední chvíli zaskočila za kapelu MMP, která nám hrála u prvních dvou ročníků). Akci chybělo snad jen trochu sněhu, aby se děti mohly pořádně vyřádit, jinak považujeme její další ročník za úspěšný.

Do činnosti našeho spolku patří rovněž rozšiřování možností sportovního vyžití pro nejen naše členy a obyvatele naší městské části. Jak se říká, ve zdravém těle zdravý duch. Proto poskytujeme naši klubovnu v každé pondělí k večeru pro cvičení našim dámám, v úterý pořádáme v tělocvičně školy kondiční tréninky pro široké spektrum účastníků, v neděli je možné přijít si zahrát volejbal. V případě zájmu je možné využívat klubovnu i pro hraní stolního tenisu. Bližší info najdete na našich webových stránkách. O sportování je veliký zájem a od roku 2024 přidáváme florbal.

Tímto se výčet naší veřejné činnosti v roce 2023 uzavírá.

2) Statistické okénko

Počet členů v roce 2023:               41

Počet uspořádaných akcí dle plánu: 9/13

Třikrálová schůze – 30 účastníků

Zimní výšlap Velká Rača – 6 účastníků

Rekonstrukce klubovny – vic jak 25 dobrovolníků,

Turnaj ve stolním tenise – 35 hráčů, cca 50 diváků,

Výlet Po stopách Larischů – 8 účastníků,

Wajeczyna – přes 40 účastníků,

Letní výšlap Babia góra – 3 účastníci,

Turnaj v malé kopané – 60 hráčů cca 20 diváků,

Rozsvícení vánočního stromku – přes 50 účastníků

Počet neuspořádaných akcí dle plánu: 4/13

• Kulig – únor
  • Posezení pamětníků – duben
  • Podzimní výšlap po okolních kopcích – říjen
  • Zabijačka – únor pak listopad

3) Shrnutí činnosti výboru spolku

Složení:

Ing.Tadeusz Czapla          Předseda – jednatel

Bc.Lukáš Kulla                  Místopředseda administrace webových stránek a FB, propagace v elektronické podobě

Mgr.David Konderla        Místopředseda vyřizování grantů, právní dozor

Mgr. et Mgr.Taťána Sobelová Kokotková              pokladní a zapisovatelka

Pavlína Skupieňová         správa Klubovny, správa nástěnky a propagace ve fyzické podobě

Jana Šmatlavová              správa Klubovny

Helena Kullová                  správa Klubovny

Počet schůzí: 6

Průměrná účast: 6, z toho 1 téměř pravidelně online

Průběžná komunikace většiny členů prostřednictvím chatové aplikace umožnila snížení počtu nutných zasedání výboru a přesto efektivní fungování. Důležitá hlasování probíhala pouze na schůzích výboru s většinovou fyzickou účastí.

4) Shrnutí financí spolku

jako každoročně byla možnost na výroční Členské schůzi 6.1.2024 nahlédnout do kompletního účetnictví Spolku. Kompletní účetnictví včetně vyúčtování všech akcí není veřejně přístupné, avšak na vyžádání a v oprávněném zájmu je možnost do něj nahlédnout po předchozí domluvě s předsedou Spolku.

Rok 2023 nebyl jednoduchý, ale přes všechny obtíže ho můžeme považovat za úspěšný. Přejme si, abychom v tom již započatém uměli být my všichni lepší! Pak bude lepší i celý rok!

Za Spolek Za rozvoj Konské

Předseda spolku